In Nederland doen we aan burgerparticipatie. Het idee dat wij als burgers meer kunnen betekenen voor de samenleving. Anno 2019 kent Nederland vele initiatieven. Projecten die op landelijk niveau een klein verschil maken maar voor een mens van grote waarde is. Deze week in beeld: Avondje Uit van Jeroen Hellemons (29) en Cyrille van Melis (27).

Eenzaamheid bij jongeren komt vaker voor dan je misschien in eerste instantie zou denken. Volgens een laatste opiniepanel onderzoek van 1Vandaag blijkt dat 2 op 5 jongeren tussen de 16 en 34 jaar zich eenzaam voelen. Vooral bij jongeren met autisme zie je eenzaamheid vaker terugkomen. Door samen leuke dingen doen, hoopt Avondje Uit jongeren uit een sociaalisolement te krijgen en sociale vaardigheden te leren.

Een zaterdagmiddag in de Loonse en Drunense Duinen. Met het warme zomerweer banjeren we door de zandbak van Brabant. Gelukkig is Jeroen goed voorbereid en heeft genoeg zonnebrand, DEET en water meegenomen
Een gids gaat mee om ons meer te vertellen over de natuurlijke omgeving en de geschiedenis van het landschap. Dit is één van de vele activiteiten, die eens in de drie weken voor jongeren in de omgeving Midden-Brabant worden georganiseerd. Van een dagje naar dierentuin de Beekse Bergen tot een avondje uit naar de bioscoop.
In begin 2018 is het initiatief opgezet. De activiteiten worden georganiseerd vanuit de missie om jongeren sociaal zelfredzamer te maken. Maar over een beperking wordt niet gesproken in de duinen. “We hebben veel jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis, maar daar ben je niet mee bezig tijdens een activiteit”, vertelt Cyrille (tweede van links).
Ondanks dat jongeren de doelgroep is, is de groep een mix van verschillende leeftijden. De jongste is zestien en de oudste tweeënveertig. Jeroen en Cyrille begeleiden de dag maar zijn zelf ook onderdeel van de groep. “Ik denk dat daar onze kracht zit”, legt Cyrille uit. “We staan tussen de deelnemers in en zijn niet een soort van leerkracht. Dat is niet wat je wil.”
Erwin is één van de deelnemers wie buiten de activiteiten om, ook meedenkt over de toekomst van Avondje Uit en nieuwe jongeren begeleidt. Tegen het einde van de dag aan deelt hij zijn persoonlijke ervaringen: “Tegenwoordig praat ik makkelijker met mensen en sta ik ten opzichte van een jaar geleden een stuk beter in het leven.”
Hoewel de evenementen goed worden bezocht, spreken de jongeren niet vaak af buiten Avondje Uit om. “Het gebeurt wel steeds vaker nu we een Whatsappgroep hebben, maar we moeten nog goed nadenken over hoe we dat beter kunnen faciliteren en stimuleren”, zegt Cyrille.

Categories: Fotografie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *