Israël bestaat dit jaar 70 jaar. Maar de problemen rondom het Israël-Palestina conflict zijn verre van opgelost. In tegendeel, de situatie is alleen maar ingewikkelder geworden. Waar zitten de problemen en hoe worden ze veroorzaakt? Deze interactieve kaart heeft de gestorvenen van 2017 in beeld gebracht en geeft inzicht in het conflict. 

Klik op de rode rondjes om in te zoomen op een gebied. Klik vervolgens op de icoontjes voor meer informatie over de persoon en kom erachter waarom hij/zij gedood is. Lees daarna onder de kaart verder.


Bron: OCHA (the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)

In totaal kwamen 91 mensen om het leven als direct gevolg van het conflict in 2017. Je zal aan de bovenstaande grafiek gelijk wel zien dat het grotendeel Palestijns is. Om precies te zijn is 84 procent van de gestorvenen Palestijns en 16 procent Israëlisch. De cijfers komen van OCHA (the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), die sinds 2002 data over het conflict verzamelt.

Maar cijfers zeggen nog weinig. Ze zijn aangevuld met informatie van de Israëlische NGO B’tselem (The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories). Ook is informatie gebruikt van Israëlische, Palestijnse en Internationale nieuwswebsites.

Alle gegevens op de kaart vertellen wat over de complexiteit van het hedendaagse conflict. Maar waar liggen de onderliggende problemen? Lees verder over de drie onderstaande onderwerpen en begrijp het conflict beter:


Heb je een opfrisser nodig over de geschiedenis van Israël en Palestina? Kijk dan het onderstaande filmpje:


Categories: Achtergrond

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *